Jinekomasti

Jinekomasti, erkeklerde meme bezinin büyümesi durumudur. Her ne kadar büyük bölümü hastayı görünüm olarak rahatsız etmenin ötesine geçmese de, jinekomasti bir çok hastalığın (hormonal hastalıklar, tümöral durumlar gibi) belirtisi veya bazı ilaçların (özellikle kalp ve böbrek hastalıklarında kullanılan) yan etkisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle jinekomasti şikayetiyle başvuran erişkin hastalarda öncelikle mutlaka endokrinolojik değerlendirme yapılarak, altta yatan bir neden olup olmadığı değerlendirilmelidir. Daha önce de belirttiğim üzere vakaların büyük bölümünde, hastada herhangi bir problem saptanmamakta ve memede lokalize selim bir doku artışı görülmektedir. Jinekomasti hastalarının muayenesinde, meme dokusu artışının miktarı (3 evrede sınıflandırılmaktadır) ve artan dokunun özelliği (sert = fibröz doku artışı veya yumuşak = meme bezi artışı) önem arz eden iki ana özelliktir.

Altta yatan herhangi bir hastalığı olmayan erişkin hastalarda ana tedavi seçeneği cerrahidir. Jinekomasti ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilmekte ve yaklaşık 1,5 saat kadar sürmektedir. Ameliyat temel olarak liposuction (yağ emme) yöntemine dayanmaktadır. Meme dokusunun alt dış tarafında yapılan yaklaşık 1 cm’lik kesi ile girilerek tüm memeye liposuction uygulanır.

Liposuction sonrasında, meme başı altındaki alanda, liposuction ile giderilemeyen sert bir alan olması durumunda, meme başının alt yarısı boyunca yapılan kesi ile girilerek bu bölgeye müdahale edilir. Hasta ameliyat gecesi ağrı kontrolü açısından hastanede tutulur ve ertesi sabah taburcu edilir.

Ameliyat sonrasında, jinekomasti ameliyatı için özel üretilen korse, ilk 3 hafta sabah akşam, sonrasındaki 3 hafta ise sadece akşam olacak şekilde kullanılmaktadır. Ameliyat sonrası birinci hafta kontrolünde dikiş hatları kontrol edilir ve dikişler alınır. Ameliyattan sonraki ilk ayda, özellikle pektoral bölgeyi ilgilendiren ağır egzersizlerden kaçınılması önerilir. Hastalarda kalıcı sonuç genelde, ödemin ortadan kalkması ile birlikte ameliyat sonrası 3.-6. ay arasında ortaya çıkmaktadır.