Botulinum Toksin

Son dönemde en popüler uygulamalardan biri olan toksin uygulaması, Clostridium Botulinum isimli bir bakterinin toksinidir ve temel olarak asetil kolin salınımını engelleyerek kas dokusunda kasılmayı ve salgı bezlerinde salgıyı azaltıcı etki meydana getirmektedir. Bir çok ticari formu olan toksinin Türkiye’de en çok kullanılan formları Allergan firmasınon Botox ürünü ile Gen İlaç firmasının Dysport ürünüdür. Hastadan hastaya ve bölgeden bölgeye değişmekler beraber yaklaşık 4-8 ay kadar etki gösteren ilacın kullanım alanları aşağıda özetlenmiştir.

1. Göz çevresi ve alın bölgesindeki kırışıklıkların tedavisi

Toksin uygulamalarının en çok odaklandığı noktalae, alındaki horizontal (yatay) kırışıklıklar, göz kenarlarındaki kaz ayakları (Crow’s Feet) ve kaş arasındaki vertikal (dikey) kırışıklıklardır. Bu bölgelerde özellikle mimik hareketleri sırasında oluşan kırışıklıklar zamanla kalıcı ve derin hale gelmektedir. Toksiz uygulaması bu bölgedeki kırışıklıkları ortadan kaldırarak hem daha dinlenmiş ve genç bir görüntü sağlamakta hem de daha derinleşmelerini engellemektedir. Düzenli olarak toksiz uygulaması yaptıran hastalarda, göz çevresi ve alın çok daha pürüzsüz ve genç kalmaktadır. Uygulama öncesinde kullandığımız uyuşturucu krem sayesinde ağrı miktarı çok az olmaktadır. Uygulama yaklaşık 5 dakika kadar sürmektedir. Uygulama sonrasında enjeksiyon bölgesinde oluşan kabarıklıklar yaklaşık yarım saat içinde ortadan kalkmakta ve hastalarımız hemen sosyal hayatlarına dönebilmektedirler. İlaç etkisini 2-4 gün arasında göstermeye başlamakta ve 7-10 gün sonra net etki ortaya çıkmaktadır. Kliniğimizde prensip olarak tüm hastalarımızı toksin uygulamasından 7-10 gün sonra kontrole çağırıp gerekirse ek doz yapmaktayız.

2. Aşırı terleme tedavisi (Terleme Botoxu)

Hiperhidrozis; koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında kişinin sosyal hayatında sorun oluşturacak oranda terleme ile seyreden bir klinik durumdur. Botulinum toksin, salgı bezlerinde salgıyı bloke etme özelliği sayesinde aşırı terlemeye karşı çok güçlü bir silahtır. Yaklaşık 5 dakika süren bir uygulama ile 1 yıla kadar varan sürede bu sorundan kurtulmak mümkündür. Koltuk altı bölgesinde, çoğu hastada krem ile yapılan topikal anestezi ağrı kontrolü için yeterli olurken, ayak tabanı ve acuç içinde uygulamanın ağrısız yapılması için lokal sinir blokajı yapılması daha iyi sonuç vermektedir.

3. Aşırı çene sıkma tedavisi (Masseter Botoxu)

Masseter ismi verilen çiğneme kasımız, çene kavsinin hemen önünde yer almaktadır. Bazı hastalarımızda bu kasın, hacim ve kalıklığı normalden fazla olmaktadır ve bu nedenle de çenenin iki kenarında kalınlık oluşturarak yüzün daha tombul görünmesine sebep olmaktadır. İkinci olarak da bazı hastalarda kasın özellikle geceleri yüksek aktivite göstermesine bağlı diş sıkma ve dişlerde çentiklenme şikayetleri görülebilmektedir. Bu diş sıkma durumu bazı hastalarda çene ekleminde problem oluşturacak kadar büyük bir soruna dönüşebilmektedir.